Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Endüstriyel devrimin ve akıllı topluma geçişin bütçesiyle istihdama ve hukuk sistemine etkisi olacak. Robotlarla üretim yaptığımız zaman robotların hukuku devreye giriyor." dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Endüstriyel devrimin ve akıllı topluma geçişin bütçesiyle istihdama ve hukuk sistemine etkisi olacak. Robotlarla üretim yaptığımız zaman robotların hukuku devreye giriyor." dedi.Özlü, Türkiye'nin 4. Sanayi Devrimi'ni ıskalamaması için kurulan "Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu"nun çalışmalarını değerlendirdi.Bakanlık koordinatörlüğündeki platformda; Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) gibi kuruluşların bulunduğuna işaret eden Özlü, ilk toplantıdan sonra görev dağılımı yapıldığını söyledi.
"SANAYİ 4.0 YERİNE AKILLI TOPLUM 5.0"
Teknolojinin toplumları dönüştürdüğüne dikkati çeken Özlü, 4. Sanayi Devrimi'ne sadece endüstri devrimi olarak bakmadıklarını, toplumsal değişime ve sosyolojik dönüşüme etkilerini de dikkate aldıklarını bildirdi. Bu sebeple söz konusu devrime "Sanayi 4.0" yerine daha kapsayıcı şekilde "Akıllı Toplum 5.0" demek istediklerini dile getiren Özlü, "Çünkü Sanayi 4.0 sadece endüstrideki dönüşümü ifade eden bir kavram. Akıllı Toplum 5.0 ise endüstrideki dönüşümün, toplumsal dönüşüme etkisini de dikkate alan bir yaklaşım." diye konuştu.Özlü, toplumların yıllar boyunca sırasıyla av, tarım, sanayi ve bilgiyle geçimini sağladığını anımsatarak, beşinci topluma gelindiğinde her şeye akıl katılarak birbiriyle konuşan makinelerin, insansız otonom giden otomobillerin olduğu bir düzenden bahsedildiğini anlattı. Bu çerçevede ilk aşamada sanayide dönüşüm sağlanacağının altını çizen Özlü, karanlık fabrikalar, sıfır stok kişiselleştirilmiş üretim ve nesnelerin interneti gibi kavramların günlük hayatı da etkileyeceğini belirtti.